вторник, октомври 28, 2008

Чалгата плъзна по света...

Винаги съм си мислил, че човек не може да избере сам географското положение на своето собствено рождество, но за сметка на това може да направи правилния избор за наследниците си. Аз за жалост съм роден в държавата на турбо-чалгата - където азис е по-известен от Айнщайн и определено педерастлъка е на мода. Не само в "музикалните" (ако мога така да ги нарека) среди - но и почти навсякъде. Сещам се една песен на стари мои приятели - които навремето визираха Мони и Домчил и Мариус Куркински с думите "щото днеска е на мода.. педерастката порода"... Изминаха доста години и продлжава същата порода, но в доста по-извратен, фрапиращ и демонстриращ стил да промива и без това закърнелите мозъци на младото ни поколение. Всъщност и аз продължавам да се чувствам млад. Наскоро за един уикенд навъртях 2600 км (с автомобил) за да мога да гледам модерен метъл на концерт в Хоф Бавария и да пийна малко истинска бира. За въпросният концерт ще стане дума в друг от постовете ми. Всъщност аз много харесвам Фолк музиката - но определено не мога да понасям ориенталската чалга в изпълнение на "българи" със съмнителна етническа принадлежност, които обичат да наричат себе си Роми - въпреки, че не знаят къде се намира Рома (Рим) на картата. Става дума за цигани, които определят себе си като музиканти. От трета страна съм фен на истинската циганска музика - която също НЯМА нищо общо с българската турбо чалга, която незнайно по какви причини е наречена поп фолк. Всъщност за "поп" знам от къде идва... От хисарския поп - който нахлу със страшна сила по капанчетата из морето в средата на 80-те. Но ФОЛК - е това не мога да го разбера. Мисля, че автентичен модерен фолк - базиран на българската фолк музика в момента се прави само от една група - групата наречена ЕПИЗОД. Но т.нар. поп-фолк в родината е чисто и просто огледало за културните ценности на средостатистическия ни сънародник.
Явно твърде много се овлякох в определения и се отклоних от главната тема - "Чалгата плъзна по света"... Цъкайки из нетЯ видях реклама "Ивана - концерт в САЩ"... Красота.. Местна минетчийка без никакви музикални заложби - отива да показва на горките американци (предполагам селяндурите, коти са си "били камшика" в щатите) на какво е способна България... Не, че Бритни Спиърс или други местни звезди са по-надарени от сънародничката ни, но е срамота да си показваме простотията пред хората. Защото в очите на чужденците остава впечатление, че всички ние - българите сме кретени, които слушат ориентаска музика... Евентуално сме резани парчоци или поне цигани-педерасти (като онзи васко - който наричас себе си азис)
Поразгрових се още малко из интернет... И разбрах, че въпросната местна дудукчийка - наречена Ивана е правила бибитки и в Испания. Е... Там няма лошо - родината на европейската чалга - там при тях циганията е подобна на родната българска - но те си имат и крави пред които хората бягат, очаквайки да бъдат намушкани.. и които серат по улиците. Нещо за което родните селяндури трябва да се замислят - дали не е добре и в България да се направят "тореадорски" празници... И от добрата крава Милка да направим разгневен звяр, пред който да бягаме и ако случайно ни сгази да се радваме, че ни се е случило.. За улиците няма проблеми - те и без крави смърдят на лайна - но определено говеждите изпражнения ще се впишат идеално в родината на чалгата (в която всички ние сме родени... и нищо не можем да направим, защото простотията е много по-силна и ако се бориш с нея - просто си обречен за загуба...)
това е скъпи мои "фенове".. Всъщност едва ли има някой, който да чете това, но аз съм като Бай Тошо - написал съм повече неща, отколкото съм прочел.

наздраве

4 коментара:

Анонимен каза...

Има ли нещо по-велико от простотията ? А отговора беше:"Да,нейните създатели".Е,след тоя отговор мисля,че няма нужда от какъвто и да било коментар. . .а за BG няма какво да кажа,просто съм адски разочарован,че съм роден в тая издродска държава,в която са се събрали всички най-гадни и долни страни.

Всъщност сме си виновни ние,защото един друг се мразим,и за всички незгоди сме виновни ние.

BeaZtiE,ади кажи к'во е решението на проблема?Да се гръмнем ли,що?Просто се примеряваш. . .защото не може да сме Дон Кихот-овци и да се борим с вятърните мелници. . .

Unknown каза...

По принцип не мога да понасям чалга, но я слушам когато съм в пияно положение...

ранни записвания 2012 в Турция каза...

нищо не би се развило в такава степен ако не намери подходящата подлошка за това, и така колкото и да смятаме че в България има еди каква си култура то за жалост не е вярно - има масова чалга култура и много много малко останали неща, който немогат да си пробият път от мутро културата, начело с нейните музи - фолк красавиците

козметика от охлюви каза...

жалко че след толкова години чалгата продължава да има водещата роля в българското общество, а и не само, като че ли тя е все още най-масовото разпространена "култура" особено на балканите - явно сме много плодна почва за всякакъв шунд