сряда, юли 12, 2006

Малко Computer Hardware

От няколко дни имам за тестове почти всички нови процесори от Интел. Доста от тях все още не са излезли на пазара.. Моделите са:

1. Yonah T2300E
2. Conroe E6200
3. 2x Xeon 5050
4. 2x Xeon 5130

Дъната които използвах са

за Xeon SuperMicro X7DAE (Chipset i5000x)
за Yonah Asus N4L-VM DH (Chipset i945GM)
за Conroe P5B (Chipset i965P)

РАМ - принципно на Conroe и Yonah сложих евтина ТуинМос 667 памет..
на Xeon-ите сложих малко по-сериозна памет FBDIMM от SAMSUNG DDR2-667 1GB ECC

Нещата, които ми направиха впечатление..

Интел със сигурност НЕ са открили "топлата вода".. Говоря за процесорите Conroe.. Които определено имат проблеми със стабилността и съвместимостта с новия чипсет на Интел - i965P (който също официално не е излязал на пазара)

Тестовете които проведох.. Използвах естествено само хай-енд приложения за рендеринг.. Друго не ме интересува.. Моят бизнес е да правя работни станции от висок и най-висок клас... Евентуално системи за паралелен рендеринг и тук таме някой сървър (предимно сторидж системи за видео едитинг, композитинг и постпродукция с некомпресирано видео HD стандарт в реално време...)
Направих следният експеримент.. Conroe принципно работи на вътрешна честота от 266 МХц - т.е. този модел се мултиплицира х7.. Което прави 7х266 - 1,86 ГХц.
Експеримента, който ми дойде на ум беше да взема един стар - но все още лидер на пазара за нисък клас работни станции процесор - наречен АМД Х2... Сложих едно що-годе свестно дъно - от небезивестната марка Diamond Flower Inc., модел LanParty NF4 Ultra D - Две банки от по 1 Гб - с чипове Infineon CE-6 (Corsair XMS) и стандарната останала конфигурация.. (за всички модели.. без значение дали са най-нисък или най-висок клас - разликата са само в захрнването което е винаги производство от Enermax)
Диск Seagate SATA 250 GB 7200.10 - това задължителния диск на всяка една от конфигурацииите които правя (на "ишлеме")
Видеокарта Quadro FX 1500 (хубава и евтина като за класа си водеокарта)
Кутия Enermax BlueViper
Захранване Enermax (от EG365 - Yonah до Noistetaker2 EG701 за Xeon).. Всъщност за модела 5050 на Xeon изпозвах захранване от SuperMicro - AbleCom SP645-PS защото има 48 ампера на 12 волтовата линия (зверско, а?)
Сложих и класическа записвачка Pioneer 111D и стандартни охлаждания - с изключение на това на 5050 - което се наложи да изхвърля.. Защото от интел не мога да разбера как си представят да работиш на машина с два процесора, върху които се вътрят 2 перки - всяка от които вдига шум над 55 децибела!!! Това го е измислил някой идиот - защото аз лично след около 30 минути работа с тази машина се почувствах все едно съм ходил на концерт на видно циганско изпълнител (говоря в серден род - защото пола е неизвестен) - наречено Азис.. Сложих Cooler Master, който принципно е предвиден за сокет 604 - тиоз модел - E3W-N7RSS-04.
Знаех, че отворите на дъното за LGA771 съвпадат с тези на Socket604, но кой може да предположи, че носещите крачета на охладители за LGA771 са с около 1,5 мм по-ниски от тези на охладителите за Socket604? Естествено се наложи да нарпавя лека интервенция с високо технологичен уред - наречен "Шмиргел", след което използвах "пила" за да съм абсолютно точен...

Няколко думи от впечатленията ми..

1. Yonah:

Чудесен процесор за най-ниския клас работна станция. Невероятно тих, доста студен (за разлика от чипсета...) и в общи линии мощен процеор.. Който определено е грехота да бъде монтиран на преносими компютри - имайки предвид потребителите, които използват този вид компютри.. Не, че искам да ги засегна, но принципно на над 95% от хората, които са си купили лаптоп с двуядрен процесор - не използват възможностите му..
Много ниска консумация (както трябва да бъде) и почти никакви възможности за оверклок. За това естествено е виновна дънната платка, Asus са се издънили тотално.. Това да нямаш настройки в биоса за честотата на паметта.. е нарпаво подсъдимо.. Слагам ДДР2 667 (т.е. 166 Мхц) БИОС-а чете от СПД-то вижда, че паметта трябва да работи на 166 МХц и до там. Никой не ти позволява да я смъкнеш на 133, па да не става дума за 100 МХц.. Максималния клок, който постигнах беше 184 МХц - т.е. 1,84 ГХц за ядро. Аз лично препоръчвам една подобна конфигурация на всеки архитект или проектант, който иска добра производителност по време на рендеринг, тих и малък компютър, който да не консумира почти никакво електричество.

2. Conroe:

Не мисля, че мога дам кой-знае какви позитивни коментари за този процесон.. Бройката при мен е "бета тестерска" - т.е. "инженерен образец"... Дъното на което е монтиран също... Почти никакъв успех за стабилен оверклок, процесора заби на 61-вия час - на дефаутни честоти и с боксовия охладител.. Предполагам, че проблемът е бил в термостатичната паста. Намазах го с Аркик силвър..
Не е кой знае какво.. Но все пак съм в началото на тестовете..
Нпаравих сравнение (както вече споменах) с един Х2 3800+ пуснат на 7х266 МХц т.е. както е Conroe-то.. Естествено пуснах и паметта като ДДР333 (т.е. на 166) за да сме горе-долу на една и съща честота :) (макарче естествено пак стана доста повече) - асинхронно.. Доста кости.. но.. И се оказа, че конро не е толкоз "як" - просто преимуществото му срещу АМД е във високата честота на шината.. И при еднакви условия АМД май се представя по-добре..


Ще има продължение :)

Няма коментари: